8 listopada 2022 r. w ̎ Dzień Śniadanie Daje Moc ̋ , obchodzony w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, uczniowie klasy I B pod kierunkiem wychowawczyni p. Doroty Pływacz-Celińskiej przygotowali zdrowe i pyszne śniadanie. Pracowaliśmy indywidualnie i grupowo. Na wstępie przypomnieliśmy sobie podstawowe zasady zdrowego żywienia oraz higieny i bezpieczeństwa w czasie czynności kulinarnych. Wspomnieliśmy też o roli witamin dla zdrowia człowieka oraz omówiliśmy, na podstawie filmików, piramidę żywienia. Po umyciu rąk, założeniu fartuszków i czapeczek, z wielkim zapałem przystąpiliśmy do przygotowania posiłku. Wykorzystaliśmy ciemne pieczywo, chudą wędlinę, żółty serek, gotowane jajka oraz warzywa i owoce. Na stole znalazły się: pomysłowo wykonane kanapki, owocowo-warzywne szaszłyki oraz surówki z owoców i warzyw, a także mleko. Przygotowane potrawy pobudziły nasz apetyt, a po degustacji okazały się również bardzo smaczne. Byliśmy zadowoleni z efektów swojej pracy.