Dnia 3 grudnia br. klasa 3c z wychowawczynią – p. Urszulą Kleszcz wybrała się do Siedlec na świąteczne warsztaty kulinarne przeprowadzone przez Kulinarne Poddasze.
Na początku dzieci poznały historię różnych przypraw i zapachów. Stworzyły pachnące woreczki świąteczne – włożyły do nich wybrane przez siebie przyprawy oraz kandyzowane lub suszone owoce (cynamon, goździki, pomarańcze, imbir, cytryny, orzechy, jabłka).
W dalszej części ozdabiały pierniki – do wykorzystania miały lukry, posypki i inne słodkie ozdoby. Miło było popatrzeć na smakowite ludziki i choinki. Od razu chciało się je schrupać!
Na koniec przyszła pora na stworzenie Jadalnych Czapek Mikołaja. Każdy z ciasta uformował swoją czapkę, która w środku skrywała składniki, które lubimy nakładać na pizzę – szynkę, salami, żółty ser, paprykę, ananasy itp. Po upieczeniu ze smakiem zjedliśmy swoje „pizze” – były przepyszne!
Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć i upominków przygotowanych przez organizatorów. Wycieczka była bardzo udana, do domu wracaliśmy zadowoleni i weseli.