W poniedziałek, 11 marca, uczniowie klasy IVd i IVe mieli okazję – tak jak przystało w nowoczesnym nauczaniu (learner-centred) – połączyć w praktyce swoje umiejętności kulinarne ze znajomością języka angielskiego.
Czwartoklasiści wykazali się dużą kreatywnością i dzięki efektywnej współpracy w grupach – na lekcji języka angielskiego – powstały pyszne sałatki owocowe i warzywne, soki, kanapki oraz wrapy. W ten sposób uczniowie utrwalali słownictwo i środki językowe związane z jedzeniem (nazwy owoców i warzyw, napojów, potraw i sposoby przyrządzania posiłków) oraz doskonalili umiejętność swobodnego wypowiadania się w języku angielskim. Praca w zespołach okazała się dla małych kucharzy nie lada wyzwaniem. Oprócz przygotowania posiłku, czwartoklasiści na bieżąco opowiadali nauczycielce (p. Rozalii Męczyńskiej) o wykonywanych przez siebie czynnościach, nazywali artykuły spożywcze, a następnie redagowali przepisy na autorską wersję swoich owocowych i warzywnych dań. Lekcja zakończyła się wspólną degustacją potraw, a autorskie przepisy będą zdobić tablicę ścienną w sali nr 233.
Owocowo – warzywna lekcja na długo zapadnie uczniom w pamięci.