
Warsztaty w oddziałach przedszkolnych.
W naszym przedszkolu odbyły się warsztaty z kuchni molekularnej, przeprowadzone przez pracowników „Akademii Małego Kuchcika”. Na początku dzieci założyły piękne fartuszki, następnie Pani prowadząca przybliżyła przedszkolakom co to jest suchy lód i ciekły azot, które były później potrzebne do eksperymentów i doświadczeń. Dzieci mogły zobaczyć i dotknąć suchej piany, a także obserwować jak powstaje ogromna mgła. Z wielkim zaciekawieniem przyglądały się też zamrażaniu płatków róży oraz doświadczeniom z butelką i balonem, który w każdej chwili mógł pęknąć. Tańczące krople ciekłego azotu wypełniły też przedszkolną podłogę, a z twarzy przedszkolaków nie znikał uśmiech i zaciekawienie. Główną atrakcją była część kulinarna, podczas której dzieci mogły spróbować dymiących soczków jabłkowych, smoczych chrupek, które sprawiały, że dym wylatywał nosem i buzią. Przedszkolaki ozdabiały serduszka i jajka z czekolady oraz zrobiły najbardziej wyczekiwane lody owocowe, które każdy ze smakiem schrupał w wafelku. Podczas zajęć dzieci ćwiczyły m.in. zdolności motoryczne, koncentrację uwagi, współdziałanie w grupie, ale przede wszystkim swoje kubki smakowe. Wszystkie przedszkolaki z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyły w warsztatach i wyszły z nich z wielkim uśmiechem na twarzy. Warsztaty wywarły na dzieciach ogromne wrażenie i dostarczyły naszym najmłodszym dużo frajdy. Każdy przedszkolak otrzymał certyfikat za udział w warsztatach.
Nauczyciele wychowania przedszkolnego