Warsztaty kulinarne

Grudniowy czas jest wyjątkowy. Dużo się dzieje – sprzątamy, robimy zakupy – a to wszystko po to, by solidnie przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia. Dorośli mają swoje zajęcia, a my w przedszkolu na nudę tez nie narzekamy. Tyle się u nas dzieje, że aż miło. Zgodnie z tradycją, przystąpiliśmy też do akcji pieczenia pierników. 

Święta Bożego Narodzenia to czas przygotowań, pełen radości i miłych chwil spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego „Słoneczka” także postanowiły włączyć się w te działania. Dzieci, chcąc zaskoczyć swoich rodziców umiejętnościami pieczenia pierników, udały się na warsztaty kulinarne do restauracji Zielony Gaj. Właściciel pan Kamil przyjął dzieci  bardzo serdecznie w świątecznej atmosferze i zachęcił do wspólnej pracy. Na początku zadaniem dzieci było odgadnięcie, jakich składników potrzebujemy do zrobienia pierniczków. W nagrodę za dobrą odpowiedź otrzymywały słodki upominek. Następnie dzieci samodzielnie wałkowały ciasto, foremkami odciskały kształty oraz według własnych pomysłów ozdabiały swoje słodkie przekąski. Radość była wielka!

Pożywione smacznym posiłkiem oraz pierniczkami dzieci udały się do sali zabaw. Na koniec przedszkolaki zostały ugoszczone przepyszną pizzą, która migiem zniknęła z talerzyków. Po kilkugodzinnych wspaniałych atrakcjach bezpiecznie wróciliśmy do przedszkola.

Ten dzień pomógł nam poczuć już magię zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.

Grażyna Jabłońska

Małgorzata Wojciechowska

Author: Magdalena Prokopowicz