Dzień gofra

25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości. W roku ubiegłym świętowaliśmy w świetlicy Dzień Gofra. Upiekliśmy pyszne gofry, a ich zapach rozniósł się po całej szkole.

Obecna sytuacja nie pozwala nam na wspólne świętowanie tego dnia. Dlatego, jeśli Ktoś z Was ma możliwości ( Gofrownicę), to poproście rodziców i wspólnie przygotujcie gofry.

A to sprawdzony przepis:

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju – 80 g
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. W taki sposób wmieszaj całą pianę z białek i cukru. Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę. Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Gofry piecz zawsze od razu po przygotowaniu ciasta, ponieważ ciasto z czasem traci pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek. Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Smacznego!

Author: admin